teisipäev, 10. märts 2020

Toidukultuurist koolilastele

Eestlased on ühed Euroopa Liidu kõige suuremad toiduraiskajad.Euroopa Liidus läheb igal aastal keskmiselt 88 miljonit tonni toitu raisku, ligikaudu 173 koligrammi inimese kohta:eestlased on selle edetabeli tipus, visates iga-aastaselt ära ligikaudu 265 kilogrammi toitu inimese kohta!
Läänes lettidele jõudnud lihast ei jõua tarbija lauale ja läheb raisku kuni 26%!
Eesti keskmine perekond viskab toidukaona ära ca 120 euro väärtuses toitu, laatega peredes 200 euro väärtuses.
Selliste andmetega alustasin ma tänaseid rühmakoolitusi I-IV klassile.
Pean kohe ütlema ,et teema haaras lapsi kaasa, kõik tahtisid korraga rääkida ja omapoolseid ettepanekuid edestada, kuidas toiduga säästvamalt ringi käia: pakuti välja mitmesuguseid lahendusi: nädalamenüü, toiduainete nimekirjad, söödud toidu ülejäägi sügavkülmutamine, toidujäätmete komposteerimine, Toidupanga kaudu annetamine vähekindlustatud peredele.